17.5.2015

Sabina Berman: Nainen joka sukelsi maailman sydämeen


Sabina Bermanin esikoisromaani Nainen joka sukelsi maailman sydämeen aiheutti hyvinkin ristiriitaisia tunteita. Siitä joko pitää tai sitten inhoaa. Kirjan alkumetreillä kävin kamppailua itseni kanssa, että jatkanko lukemista katsoen mitä tuleman pitää vai jätänkö suosiolla kesken ihan näin alkumetreillä. Alkuasetelma oli nimittäin kaikkea muuta kuin kiinnostuksen herättävä. Ainoastaan omituinen, hyvin omituinen ja naurettava.

Lyhyesti sanottuna kirja kertoo meksikolaisesta Karen-nimisestä villilapsesta ja tonnikaloista. Oi kyllä, luit aivan oikein: tonnikaloista. Kaiken lisäksi Karen on autistinen, mikä tekee juonesta sitäkin erikoisemman. 

Kaikki alkaa, kun Karenin ollessa pieni hänen äitinsä kuolee, minkä seurauksena Karenin Isabella-täti muuttaa heidän kotitaloonsa jatkaakseen perheen tonnikalabisnestä. Tuolloin Karen ei osaa edes puhua, ei ilmaista itseään millään tavoin eikä hän ymmärräkään mistään mitään. Tyttö elää täysin omassa maailmassaan, mutta Isabella-täti aikoo opettaa hänelle tapoja ja tulee samalla antaneeksi Karenille ensikosketuksen inhimilliseen maailmaan.

On yksi asia, mitä Karen ymmärtää paremmin kuin ihmisiä, ja ne ovat eläimet, erityisesti mereneläimet, tonnikalat ja delfiinit. Karenin mielenkiinto aiheeseen on niin syvää, että hän päätyy yliopistoon opiskelemaan eläintekniikkaa, mutta sinnekin sopeutumattomana Karen potkaistaan varsin pian ulos. Karenin kaltainen ihminen ei kuitenkaan pienistä lannistu, niinpä hän palaa takaisin kotiseuduilleen jatkamaan tonnikalabisnestä. Siinä hän onnistuukin varsin hyvin, tahkoaa rahaa, menestystä ja samalla uusia mullistavia ideoita aina huipulle asti.

"Eräänä päivänä näin laiturilla jotakin, mikä muutti elämäni. Tiedän kyllä, että kirjoitin edellisellä sivulla, että sukelluspuku muutti elämäni, ja luulen, että sitä edellisellä sivulla kirjoitin, että isoisän tonnikalanjalostamolla työskentely muutti elämäni. Mutta niihin aikoihin elämäni muuttui lopullisesti vähän väliä.

Olen enemmän kuin tyytyväinen itseeni, että vaikka kirja tuntui aluksi maailman tylsimmältä ja typerimmältä ikinä, niin siitä huolimatta pakotin itseni jatkamaan eteenpäin. Se kannatti. Kirja parani sivu sivulta ja vähitellen siitä kehkeytyi oikea kulta-aarre. Omituisin kirja, minkä olen vuosiin lukenut. Filosofisen pohdiskeleva autistisen naisen näkökulmasta. Suosittelen!

Sivut: 304
Otava, 2011
Suomentaja: Taina Helkamo
Alkuteos: La mujer que buceó dentro del corazón del mundo, 2010

★ ★ ★ ½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti